top of page
panika800x200.jpg

הפרעת פאניקה מסווגת כאחת מהפרעות החרדה.

התקף פאניקה הוא התקף קצר של פחד עז ופתאומי, המופיע יחד עם מגוון תסמינים פיזיים, כגון:

קצב לב שונה מהרגיל, הזעה, רעד, קושי לנשום, תחושת חנק, כאבים בחזה, בחילה או כאב בטן, סחרחורת או תחושה של סף עילפון, גלי קור או חום. תסמינים אלו מתרחשים עקב הפעלה מלאה של המערכת הסימפתטית.

בנוסף יכולים להופיע התסמינים הפסיכולוגיים הבאים: תחושת אובדן שליטה, תחושה שהאדם "עומד להשתגע" ופחד ממוות.

ההתקף מגיע לשיאו בתוך כ-10 דקות ונמשך לא יותר מכמה שעות, אך לעיתים נדרש זמן רב יותר להתאוששות מלאה. אנשים שעברו התקף פאניקה מתארים אותו כחוויה מאיימת, מאד לא נעימה. התקף עלול לפרוץ בכל גיל,אולם שכיח יותר בתחילת הבגרות (גיל 25-29). חשוב לציין שזו אינה הפרעה נדירה. כ-23% מהאנשים יסבלו מהתקף פאניקה אחד לפחות במהלך חייהם.

חלק מהאנשים, לרוב בהתקף או בהתקפים הראשונים, פונים לעזרה רפואית דחופה כיוון שהם סבורים שהם עוברים התקף לב או התמוטטות עצבים. נחוץ בירור רפואי כדי לשלול התקף בריאותי ולהבדיל בין תסמינים של פאניקה לתסמינים של מחלת לב.

מהי הפרעת פאניקה?

כשאדם סובל מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים או מפחד מטריד מהתקף נוסף, הוא עשוי להיות מאובחן כסובל מהפרעת פאניקה. כ-3.5% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעת פאניקה, כלומר, סובלים מהתקפי פאניקה חוזרים ונשנים המפריעים לתפקודם היומיומי.

 

CBT והפרעת פאניקה

טיפולי CBT יעילים מאוד לסובלים מהפרעת פאניקה. מחקרים מראים שטיפול קצר יחסית, של בין 10-15 פגישות מביא להחלמה של כ-75% מהפרעת הפאניקה.

לפי גישת הסי בי טי, להתקף הפאניקה 3 מרכיבים מרכזיים:

  1. מרכיב גופני: עוררות פיזיולוגית חזקה (תגובה חזקה של המערכת הסימפטתית, שאחראית על תגובת "הילחם או ברח"
     

  2. מרכיב קוגנטיבי: המחשבות, האמונות והפרשנויות שהאדם נותן לאירוע (כגון מחשבות כמו "ההתקף הזה מסוכן, אני עומד להשגע")
     

  3. מרכיב התנהגותי: בעקבות ההתקפים נוצרים המנעויות התנהגותיות- חלק מהאנשים לומדים להימנע מהסיטואציות או מהמקומות שבהם חוו התקף פאניקה, מה שמגביל מאוד את תפקודם.

 

הטיפול בהפרעת הפאניקה כולל טיפול בשלושת המרכיבים האלו באמצעות מגוון טכניקות: גופניות, התנהגותיות וקוגנטיביות.  

logo_bw.gif
bottom of page